Do produktów niezalecanych w ciąży należą:
Żywność wysokoprzetworzona
żywność typu fast-food, gotowe dania, konserwy, sosy w torebkach lub słoikach, koncentraty do zup, głęboko mrożone mięsne lub warzywno-mięsne potrawy- są to produkty z których powinnaś zrezygnować nie tylko w trakcie ciąży. Stanowią one źródło szkodliwych izomerów trans oraz substancji dodatkowych -konserwantów, sztucznych barwników, aromatów.
Alkohol
spożycie alkoholu w okresie ciąży jest zakazane - powinnaś pamiętać, że łożysko jest przepuszczalne dla alkoholu, więc każda jego ilość, nawet najmniejsza migruje do krwioobiegu płodu i wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaburzeń rozwojowych u dziecka. Zaburzenia te to składowe płodowego zespołu alkoholowego (FAS).
NIEPASTERYZOWANE MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
sery pleśniowe zarówno te z porostem (Brie, Camembert) jak i przerostem (Gorgonzola, Lazur, Roquefor) stanowią ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes, wywołującą chorobę zwaną listeriozą. Choroba ta zaburza prawidłowy rozwój płodu i może doprowadzić do poronienia. W związku z tym, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną powinnaś je wyeliminować z diety na okres ciąży.
SUROWE JAJA I MIĘSO
surowe jaja stanowią ryzyko zakażenia Salmonellą. Bakteria ta wywołuje salmonellozę. Dlatego też w czasie ciąży powinnaś zrezygnować ze spożywania surowych jaj, zarówno w formie samodzielnego składnika jak i dodatku do potrawy lub deseru (np. kogel-mogel, tatar z jajkiem, ciasta z kremem)
surowe lub niedopieczone mięso może stanowić przyczynę zakażenia toksoplazmozą. Tatar lub krwisty befsztyk, surowe wędliny np. szynka parmeńska mogą stanowić przyczynę zakażenia Toksoplazmą gondii wywołującą chorobę zwaną toksoplazmową.
SUROWE RYBY I OWOCE MORZA
sushi, krewetki, ostrygi - mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów. Będąc w ciąży powinnaś unikać spożywania ryb z zanieczyszczonych wód. W szczególności nie kupuj łososia i tuńczyka – ryby te nadmiernie kumulują rtęć i dioksyny.
Przeczytaj także "Zasady prawidłowego odżywiania w ciąży": Link