Oto lista zalet wymienianych przez Stefanię Korżawską, znawcę kaszy oraz ziół i ich właściwości prozdrowotnych.
ODKWASZA ORGANIZM
- poprawnie przyrządzona ma słodkawy a nie gorzki smak. Posiada właściwości zasadotwórcze,
WZMACNIA
- bogactwo witamin z grupy B, kwasu foliowego, wit. E, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i krzemu,
NISZCZY CHOROBOTWÓRCZE BAKTERIE
- rozgrzewa organizm,
USUWA WILGOĆ
- dzięki właściwościom rozgrzewającym skutecznie pomaga przy reumatyzmie, artretyzmie czy rwie kulszowej. Usuwa zalegający w płucach śluz, łagodzi więc objawy alergii, astmy i zapalenia zatok,
POPRAWIA KRĄŻENIE
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
WYCISZA NERWY
- sprzyja wydzielaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia,
OCZYSZCZA JELITA,
a te są odpowiedzialne za odporność całego organizmu,
LIKWIDUJE STANY ZAPALNE -
jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciwgrzybiczne. Można ją stosować przy wszystkich osłabieniach, przeziębieniach,
ODCHUDZA
- poprawia przemianę materii,
ZAPOBIEGA OSTEOPOROZIE -
zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza ich regenerację po urazach,
PRZYSPIESZA POWRÓT DO ZDROWIA
- kleik z kaszy jest bardzo lekkostrawny przez co mogą go spożywać nawet ciężko chorzy czy rekonwalescenci po operacjach. Idealna więc po porodzie- wspomaga regenerację tkanek po nacięciach, pęknięciach czy cesarskim cięciu,
NIE ZAWIERA GLUTENU -
dlatego jest polecana osobom z celiakią,
ELIKSIR MŁODOŚCI
- przez zawartość krzemu zapewnia zdrowy wygląd skóry włosów i paznokci.
To dopiero początek cyklu o kaszy jaglanej. Jak widać już na wstępie, ma ona tyle właściwości że aż szkoda nie zaryzykować i nie spróbować. Zarówno w ciąży jak i po porodzie, przy rozszerzaniu diety niemowlęcia- dla całej rodziny! Niezastąpione źródło witamin i mikroelementów. W kolejnej części podzielę się z Wami najlepszymi przepisami jakie dotąd udało mi się wypróbować oraz zapoznać z tajnikami prawidłowego gotowania kaszy.
Przeczytaj rówież "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2 : Jak gotować kaszę jaglaną?": Link