Autor: Aleksandra Szmytko

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana, czyli ziarno prosa jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. O tym, że warto ją jeść słyszała pewnie większość z nas. Ale dlaczego tak naprawdę warto?
Po pierwsze kasza jest skarbnicą minerałów i mikroelementów. Zawiera niezwykłe dużo właściwości odżywczych, co pomimo kaloryczności (ok. 350kcl/100g) wcale nie powinno zniechęcać osób dbającą o szczupłą sylwetkę. Wręcz odwrotnie!

article-image

Oto lista zalet wymienianych przez Stefanię Korżawską, znawcę kaszy oraz ziół i ich właściwości prozdrowotnych.

  • ODKWASZA ORGANIZM 

    - poprawnie przyrządzona ma słodkawy a nie gorzki smak. Posiada właściwości zasadotwórcze,

  • WZMACNIA 

    - bogactwo witamin z grupy B, kwasu foliowego, wit. E, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i krzemu,

  • NISZCZY CHOROBOTWÓRCZE BAKTERIE 

    - rozgrzewa organizm,

  • USUWA WILGOĆ 

    - dzięki właściwościom rozgrzewającym skutecznie pomaga przy reumatyzmie, artretyzmie czy rwie kulszowej. Usuwa zalegający w płucach śluz, łagodzi więc objawy alergii, astmy i zapalenia zatok,

  •  

    POPRAWIA KRĄŻENIE 

    - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,

  •  

    WYCISZA NERWY 

    - sprzyja wydzielaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia,

  • OCZYSZCZA JELITA,

     a te są odpowiedzialne za odporność całego organizmu,

  •  

    LIKWIDUJE STANY ZAPALNE - 

    jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciwgrzybiczne. Można ją stosować przy wszystkich osłabieniach, przeziębieniach,

  • ODCHUDZA 

    - poprawia przemianę materii,

  • ZAPOBIEGA OSTEOPOROZIE - 

    zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza ich regenerację po urazach,

  • PRZYSPIESZA POWRÓT DO ZDROWIA 

    - kleik z kaszy jest bardzo lekkostrawny przez co mogą go spożywać nawet ciężko chorzy czy rekonwalescenci po operacjach. Idealna więc po porodzie- wspomaga regenerację tkanek po nacięciach, pęknięciach czy cesarskim cięciu,

  • NIE ZAWIERA GLUTENU - 

    dlatego jest polecana osobom z celiakią,

  • ELIKSIR MŁODOŚCI 

    - przez zawartość krzemu zapewnia zdrowy wygląd skóry włosów i paznokci.

To dopiero początek cyklu o kaszy jaglanej. Jak widać już na wstępie, ma ona tyle właściwości że aż szkoda nie zaryzykować i nie spróbować. Zarówno w ciąży jak i po porodzie, przy rozszerzaniu diety niemowlęcia-  dla całej rodziny! Niezastąpione źródło witamin i mikroelementów. W kolejnej części podzielę się z Wami najlepszymi przepisami jakie dotąd udało mi się wypróbować oraz zapoznać z tajnikami prawidłowego gotowania kaszy.

Przeczytaj rówież "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2
: Jak gotować kaszę jaglaną?": Link

Czy mdłości lub wymioty nie dają Ci spokoju? Kliknij tutaj i dowiedz się, jak sobie z nimi poradzić!

Polityka prywatnościRegulamin

© Koncept Bobo 2024