Rola jodu w organizmie
Pierwiastek ten pełni niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka. Odpowiada on za prawidłową produkcję hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Tak więc, Twoje zwiększone zapotrzebowanie na jod w okresie ciąży wynika m.in. ze zwiększonej o ok. 50 % produkcji tyroksyny czyli hormonu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie tarczycy. Dodatkowo jest on transportowany do płodu w celu zapewnienia produkcji hormonów przez wspomniany narząd również u Twojego jeszcze nienarodzonego dziecka. A co więcej w ciąży wzrasta także wydalanie jodu z moczem.
Źródła jodu
Głównym źródłem jodu w naszej diecie są ryby morskie, jodowana sól kuchenna oraz niektóre rodzaje wód mineralnych. Niestety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik, trudno jest je zaspokoić bazując jedynie na wymienionych produktach. Sól u kobiet w ciąży powinna być spożywana ilościach nie przekraczających 5 g/d (1 łyżeczka do herbaty) – wlicza się w to również sól pochodzącą z produktów przemysłowych. Podobna sytuacja dotyczy ryb, które ze względu na znaczną obecność zanieczyszczeń oraz metali ciężkich także powinny być spożywane w ograniczonych ilościach i wyłącznie po obróbce cieplnej. Zatem, aby zapewnić odpowiednią podaż tego pierwiastka niezbędna jest jego suplementacja. Pamiętaj jednak, aby była ona wprowadzona pod kontrolą lekarza.
Niedobór jodu
Niedobór tego składnika mineralnego w Twoim organizmie może przyczynić się do wystąpienia u Ciebie wola tarczycowego oraz zwiększyć ryzyko niedorozwoju umysłowego u Twojego dziecka.
Suplementacja
Dobowe zapotrzebowanie na jod dla kobiety w ciąży wynosi 250 µg, zaś dla kobiety karmiącej 290 µg lub więcej. Aktualnie zalecana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne dawka jodu to 200µg/dobę zarówno dla kobiet planujących ciążę, w ciąży jak i karmiących. Przeczytaj także "Witamina D3 w ciąży":Link