Autor: Aleksandra Szmytko

Jaglane rarytasy śniadaniowe

Łapcie przepis na pyszne zdrowe śniadanko! Dla kobiet w ciąży, karmiących piersią czy dla maluchów. Pełne cennego białka, wapnia, wzmacniające. Dobre dla mam borykających się ze zgagą a nawet cukrzycą ciążową. Świetne źródło żelaza, krzemu, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

article-image

Czekoladowy budyń "dla zabieganych"

W młynku do kawy zmiel:

  • 1 szklankę suchej kaszy jaglanej

  • 1 szklankę płatków owsianych

  • ½ szklanki migdałów bez skórki

  • ½ szklanki pestek dyni

  • ¼ szklanki siemienia lnianego

  • 5 łyżek kozieradki

  • Wszystko przesyp do dużego słoja, zmieszaj z 1 łyżką cynamonu i 1-2 łyżkami dobrego kakao.

Na 1,5 szklanki gotującego się mleka (może być roślinne), wsyp 6 czubatych łyżek proszku budyniowego, mieszaj do zagotowania i zgęstnienia. Podaj z łyżeczką miodu bądź zmiksowanym bananem- dla osłodzenia, oraz dowolnymi owocami.

Z tak przygotowanego proszku budyniowego uzyskasz ok 5-6 porcji. Oznacza to tyle, że wstając rano w pośpiechu pozostaje Ci zagotować mleko, wsypać, zamieszać, a śniadanie robi się samo w 5 min!

Jaglana Napoleonka

  • 3 szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 6 szklanek mleka

  • 1 laska wanilii

  • 5 łyżek miodu/ksylitiolu

  • 2 łyżki masła kokosowego lub śmietankowego 82%

  • 400g herbatników

  • Kaszę przepłucz wrzątkiem aby pozbyć się goryczki (TU przeczytasz o tym jak gotować kaszę jaglaną- link do Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2) . Kiedy woda stanie się już klarowna, wlej 2 i ½ szklanki mleka i gotuj na małym ogniu aż będzie bardzo miękka (około 20- tu minut).

Dodaj cukier, 1 szklankę mleka i całość zmiksuj blenderem na gładką, budyniową masę.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem i herbatnikami, na nich równomiernie rozsmaruj krem jaglany, przykryj kolejną warstwą herbatników. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smakuje pysznie podane ze świeżymi bądź karmelizowanymi na miodzie owocami jagodowymi.

Pasta z kaszy i suszonych pomidorów

  • 250g ugotowanej (bez soli) kaszy jaglanej

  • 100g suszonych pomidorów z oleju

  • 2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno np. lnianego lub rzepakowego

  • czerwona papryka, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Rewelacyjna na kanapki, lub jako przekąska a la hummus z warzywami.

Przeczytaj także "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?": Linkoraz "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2
: Jak gotować kaszę jaglaną?": Link

Polityka prywatnościRegulamin

© Koncept Bobo 2024