Czekoladowy budyń "dla zabieganych"
W młynku do kawy zmiel:
1 szklankę suchej kaszy jaglanej
1 szklankę płatków owsianych
½ szklanki migdałów bez skórki
½ szklanki pestek dyni
¼ szklanki siemienia lnianego
5 łyżek kozieradki
Wszystko przesyp do dużego słoja, zmieszaj z 1 łyżką cynamonu i 1-2 łyżkami dobrego kakao.
Na 1,5 szklanki gotującego się mleka (może być roślinne), wsyp 6 czubatych łyżek proszku budyniowego, mieszaj do zagotowania i zgęstnienia. Podaj z łyżeczką miodu bądź zmiksowanym bananem- dla osłodzenia, oraz dowolnymi owocami.
Z tak przygotowanego proszku budyniowego uzyskasz ok 5-6 porcji. Oznacza to tyle, że wstając rano w pośpiechu pozostaje Ci zagotować mleko, wsypać, zamieszać, a śniadanie robi się samo w 5 min!
Jaglana Napoleonka
3 szklanki suchej kaszy jaglanej
6 szklanek mleka
1 laska wanilii
5 łyżek miodu/ksylitiolu
2 łyżki masła kokosowego lub śmietankowego 82%
400g herbatników
Kaszę przepłucz wrzątkiem aby pozbyć się goryczki (TU przeczytasz o tym jak gotować kaszę jaglaną- link do Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2) . Kiedy woda stanie się już klarowna, wlej 2 i ½ szklanki mleka i gotuj na małym ogniu aż będzie bardzo miękka (około 20- tu minut).
Dodaj cukier, 1 szklankę mleka i całość zmiksuj blenderem na gładką, budyniową masę.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem i herbatnikami, na nich równomiernie rozsmaruj krem jaglany, przykryj kolejną warstwą herbatników. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smakuje pysznie podane ze świeżymi bądź karmelizowanymi na miodzie owocami jagodowymi.
Pasta z kaszy i suszonych pomidorów
250g ugotowanej (bez soli) kaszy jaglanej
100g suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno np. lnianego lub rzepakowego
czerwona papryka, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Rewelacyjna na kanapki, lub jako przekąska a la hummus z warzywami.
Przeczytaj także "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?": Linkoraz "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2 : Jak gotować kaszę jaglaną?": Link